Masīvkoka grīdas dēļi

Masīvkoka grīdas dēļi

Koka grīda ir ne tikai dabīgs, silts un elpojošs materiāls, bet arī nemainīga vērtība ikvienā interjerā. Tāpēc arvien vairāk pircēju izvēlas Latvijā gatavotus masīvkoka grīdas dēļus. Populārs ir ne tikai ozola vai oša grīdas segums to izturības dēļ, bet arī priedes un egles grīdas dēļi to pievilcīgās cenas dēļ. Kādu sugu izvēlēties, tas ir ne tikai gaumes, bet arī finansiāls jautājums. Mūsu veikalos nopērkamie masīvkoka grīdas dēļi tiek ražoti no rūpīgi zāģētiem priedes vai egles dēļiem, kas tālāk tiek īpaši sagatavoti ēvelēšanas procesam. Paši dēļi tiek rūpnieciski žāvēti un rezultātā sasniedz 12% (+/-2%) gala mitrumu. Ēvelējot grīdas dēļos tiek izveidotas kompensācijas rievas, kuras samazina koksnes dabisko spriegumu un ekspluatācijas laikā novērsīs iespējamās deformācijas. Grīdas dēļos tiek iefrēzētas speciālas gropes – spundes – , kas nodrošina dēļu savstarpēju sasaisti. Ja tiek ievērota precīza un pareiza grīdas dēļu montāža, dēļi cieši piekļaujas viens otram, spraugās starp tiem neuzkrājas netīrumi.





Grīdas seguma izvēle ir sarežģīts process, jo jāizvēlas starp ārkārtīgi daudziem grīdas seguma veidiem: masīvkoku, parketu, kavrolīnu, laminātu vai flīzēm. Katram ir savas labās un sliktās īpašības, tomēr telpās, kur tas ir iespējams, mēs rekomendējam izvēlēties dabīga materiāla - masīvkoka grīdas dēļus. Koka grīda ir ne tikai dabīgs, silts un elpojošs materiāls, bet arī nemainīga vērtība ikvienā interjerā. Tāpēc arvien vairāk pircēju izvēlas Latvijā gatavotus masīvkoka grīdas dēļus. Populārs ir ne tikai ozola vai oša grīdas segums - to izturības dēļ, bet arī priedes un egles grīdas dēļi to pievilcīgās cenas dēļ. Kādu sugu izvēlēties ir ne tikai gaumes, bet arī finansiāls jautājums.

Telpā koks piešķir dabisku mājīguma un siltuma sajūtu. Masīvkoka grīdai piemīt pozitīvas īpašības - materiāls ir ekoloģisks, ar labām siltumizolējošām īpašībām. Cita svarīga koksnes īpašība ir augsta skaņas izolācija. Tomēr jāņem vērā arī daži koka grīdas dēļu mīnusi, kā ierobežota nodilumizturība. Telpā ar paaugstinātu gaisa mitrumu grīdas dēļi var piebriest, bet izteikti sausā gaisā - sarauties. Jāatzīmē, ka par masīvkoka dēļiem var nosaukt tos, kas ēvelēti no viena dēļa un nav līmēti ne garumā, ne platumā.

PATA veikalos nopērkamie masīvkoka grīdas dēļi tiek ražoti no rūpīgi zāģētiem priedes vai egles dēļiem, kas tālāk tiek īpaši sagatavoti ēvelēšanas procesam. Paši dēļi tiek rūpnieciski žāvēti un rezultātā sasniedz 12% (+/-2%) gala mitrumu. Ēvelējot grīdas dēļiem tiek veidotas kompensācijas rievas, kuras noņem dēlim dabisko spriegumu un neļauj tam izliekties vai deformēties. Grīdas dēļiem tiek iefrēzētas īpašas gropes jeb spundes, kas nodrošina dēļu savstarpēju sasaisti. Ja dēļi cieši piekļaujas viens otram, spraugās starp tiem neuzkrājas netīrumi.

Grīdas dēļi var būt dažāda biezuma un platuma. Gala izvēlei visbiežāk darbojas princips - mazās telpās likt šaurākus dēļus, bet lielākās - vizuāli labāk piemēroti būtu plati. Zaru vietas dēļos grīdu padarīs raibāku, dzīvāku un arī izskatā dabiskāku.

Grīdas dēļu ieklāšana

Grīdas dēļus vēlams montēt pēc tam, kad visi mitrākie (betonēšana, krāsošana u.tml.) remonta darbi jau aiz muguras. Grīdas dēļi vismaz pāris dienas jānotur telpā, kur plānots ieklāt grīdu, lai tie aprod ar telpas mikroklimatu. Temperatūrai telpā vajadzētu būt aptuveni 20° C. Visbiežāk priedes grīdas dēļu biezums svārstās no 18 līdz 45mm, tāpēc to ieklāšana uz lāgām nesagādā nekādas problēmas. Tikai jāievēro, ka lāgām jābūt taisnām, stabilām un sausām. Plānākus dēļus ir paredzēts ieklāt uz jau sagatavotas, tā sauktās melnās grīdas, ko parasti veido no finiera vai OSB plātnes.

Ļoti būtiski ievērot pareizu koka grīdas dēļu ieklāšanu, jo tas ietekmēs gala rezultāta kvalitāti. Svarīgi ievērot klāšanas virzienu. Labāk izskatīsies gaismas krišanas virzienā klāti dēļi, turklāt tādā veidā tiek samazināts šuvju skaits telpā. Ļoti būtiski atstāt kompensācijas spraugu pa grīdas perimetru gar sienu, ko vēlāk nosedz ar grīdlīstēm. Grīdas dēļus neiesaka izmantot apsildāmām grīdām, kā arī telpās ar tiešu ūdens klātbūtni.

Grīdas dēļu kopšana un aizsardzība

Mājas apstākļos laka vai eļļa ir pietiekams aizsargslānis. PATA veikalos tiek ieteiktas un piedāvātas arī lakas un eļļas grīdas seguma aizsardzībai un kopšanai. Lakotas grīdas priekšrocība ir vieglāka tās kopšana un palielināta izturība pret dēļa nodilumu. Savukārt lakotas grīdas mīnuss ir tas, ja būs nepieciešama aizsargslāņa atjaunošana, būs jāpārlako grīda visā telpā. Laka būs jāatjauno vidēji reizi piecos gados.

Eļļas izmantošanas lielākā priekšrocība slēpjas faktā, ka tā dziļi iesūcas koksnē, sargājot to ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses. Dēļu apstrādē izmantojot eļļu, tiek saglabāts koka dabiskums, izcelta šķiedra un struktūra. Taču jāatceras - eļļas aizsargkārtu reizi gadā vēlams atjaunot ar speciālu līdzekli.

Ja grīdā radies iespiedums, grīdas dēļus iespējams atjaunot, tos slīpējot un lakojot vai eļļojot vēlreiz. Lai koka grīda kalpotu ilgi, jāievēro tās kopšana. Priedes koka grīdas dēļi ir dabīgi, līdz ar to jutīgi pret mitrumu un temperatūras svārstībām. Ikdienas kopšana visām grīdām ir aptuveni vienāda - regulāri jāuzslauka putekļi ar slotu, mitru (nevis slapju) drānu grīdas uzkopšanai vai putekļsūcēju.

Pata!